[...] - jest jeszcze taka różnica, że orzechy rosną na drzewach, a nasiona słonecznika pochodzą często z wielkich plantacji, na których używa się od groma pestycydów (dlatego olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany jest tani). Rośliny oleiste kumulują w nasionach ten syf i później go zjadamy. Dlatego mimo wszystko byłabym przy orzechach i [...]
[...] - jest jeszcze taka różnica, że orzechy rosną na drzewach, a nasiona słonecznika pochodzą często z wielkich plantacji, na których używa się od groma pestycydów (dlatego olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany jest tani). ale, ze co, myslisz, ze wszystkie orzechy swiata zostaly zebrane recznie z drzew, a nie z plantacji? nie wydaje mi [...]
Zmień jeszcze kaloryczność i makro (białko) pod redukcję. Olej słonecznikowy nie jest najlepszy - ma dużo omega6, których i tak z reguły mamy nadmiar w diecie. Nie używaj w dzienniku gotowców typu "jajecznica na maśle", bo nie wiesz ile dokładnie masła i innych składników ktoś dodał. Przy liczeniu tłuszczy to robi różnicę. Wpisz osobno jajka i [...]
[...] wpływ na poziom cukru IG<50 a w szczególności makaron sojowy, soczewicę, groch, fasole, warzywa zielone itp. 6. rezygnacja ze złych tłuszczy (masło, smalec, oleje rafinowane) na korzyść dobrych (oliwa z oliwek tłuszcz z gęsi, olej słonecznikowy, rzepakowy 6. spożywanie raczej ryb tłustych niż mięsa (z wyjątkiem drobiu, chudej [...]
[...] w diecie (których nigdy życiu nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce [...]
[...] efekt na poziom cholesterolu w krwi. Kwasy te występują w postaci naturalnej np. mleku i maśle, jednakże w największych ilościach są wytwarzane w procesie utwardzania olejów roślinnych metodą uwodornienia, poddanych działaniu wysokiego ciśnienia w trakcie produkcji tzn. twardych margaryn, batoników, paczkowanych ciastek, chipsów, chrupek, [...]
[...] przy budowie białek, wpływa korzystnie na syntezę lipidów, białek i hormonów. Pomocna jest w leczeniu rozedmy płuc i nadczynności tarczycy. Witamina D Żródła: ryby morskie, oleje rybne, jaja, przetwory mleczne, mleko, wątroba Działanie: Wpływa pozytywnie na system nerwowy, reguluje wydzielanie insuliny, wpływa na prawidłowy rozwój i [...]
[...] leukotrieny itp.) związków o dużej aktywności biologicznej i istotnym wpływie na przemiany biochemiczne ustroju. Kwasy omega 3 (n-3) znajdują się rybach morskich i w olejach z nich pochodzących. Ale nie tylko tam! Mało kto wie o tym, że bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (n-3) jest olej lniany – zawiera on [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] obfituje w ala, dostarcza za to śladowych ilośći epa i dha; Pozostałe długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe szeregu omega trzeba dostarczyć w rybach, albo w olejach z nich pochodzących. (Oczywiście ze względu na zawartość fitoestrogenów trzeba się ostrożnie "posługiwać" tym olejem- 15-20 ml dziennie to dużo, zważywszy na to, że [...]
[...] i inne mieszanki, które nie maja prostego jednolitego składu! Podsumowujac jedz tylko takie produkty, których składniki są ogolno dostępne i pochodzą z naturalnego źródła. Kolejny element wspólny to jedzenie tylko tego co przynosi Ci korzyść!!! Co ma na celu zjedzenie kilograma cukru dziennie? Mozesz te kalorie lepiej wykorzystać!!! Zamiast [...]
[...] do kwasów z rodziny n-3. W w dietach naszych przodków powyższy wskaźnik wynosiło 1-2. Produkty współczesne pozbawione są w znacznej większości kwasów n-3, a dużą część olejów roślinnych zawiera śladowe ich ilości. Zawartość tych kwasów w diecie współczesnej z tego względu jest zbyt niski, a stosunek kwasów n-6/n-3 może wynosić nawet <15. [...]
[...] wpływu na transport lipidów, a szczególnie cholesterolu. Przez wiele lat kładziono nacisk na konieczność zmniejszenia ilości tłuszczów nasyconych i cholesterolu na korzyść olejów roślinnych, aby zwiększyć poziom “dobrego cholesterolu" HDL i zmniejszyć zawartość “złego" LDL. Przywiązywano przy tym nadmierną wagę do [...]
Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych niebezpieczne dla zdrowia Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych powoduje powstawanie wysoce toksycznego związku, który zwiększa ryzyko chorób serca, wątroby, a nawet schorzeń neurologicznych, takich jak alzheimer czy parkinson - ostrzegają amerykańscy naukowcy. Dotyczy to m.in. olejów [...]
[...] omega-3 do omega-6 powinien wynosić około 1:5. Tymczasem w diecie przeciętnego Polaka zbyt dużo jest kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku do Omega 3. Spożywamy zbyt dużo olejów roślinnych, margaryn, a zbyt mało tłustych ryb morskich, oleju lnianego. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na kwas omega-3, powinno się przynajmniej 2 razy w tygodniu [...]
[...] dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych odpornych na obróbke termiczną. Nadaje sie doskonale do krótkotrwałego smażenia. Podobne właściwości, choć juz nieco gorsze ma olej rzepakowy niskoerukowy Do smażenia nie nadają sie oleje z dużą zawartoscia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a wiec olej lniany, słonecznikowy niemodyfikowany, z [...]
[...] Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia. Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego [...]
[...] xenoestrogeny: pierś z kurczaka(!), zapomnij o kurach fermowych, chyba, że masz dostęp do wiejskich oregano, rumianek tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa kminek olej rzepakowy słonecznikowy lniany słonecznik seler granat Nie używaj płynów do płukania tkanin, nie odgrzewaj jedzenia w plastikowych pojemnikach. Kosmetyki w miarę [...]
ja tez wlasnie karkowke wsunelam zostalo prawie pol kilo w lodowce, wiec jest zabezpieczenie do konca tygodnia eee, tak na szybkiego, bo zaraz ide do sklepu: co w koncu wybrac- olej rzepakowy czy slonecznikowy ? firma oleofarm czy jakos tak, wiec IMO wyzsza polka Zmieniony przez - dontknow w dniu 2011-09-01 13:35:23